BRILLER TIL BØRN UNDER 3 ÅR

HVOR OFTE SKAL DU FÅ DIT BARNS ØJNE TJEKKET?

Øjensygdomme er meget nemmere at behandle, mens dit barns øjne og syn stadig er under udvikling. Som forælder er det vigtigt at lægge mærke til eventuelle ændringer i dit barns syn, efterhånden som barnet vokser. Små børn kan sandsynligvis ikke registrere, at de har problemer med synet.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at investere i briller til spædbørn og småbørn, hvis deres syn ikke udvikler sig normalt. De fleste spædbørn er i stand til at følge et objekt i bevægelse, når de er omkring 3 måneder gamle, og når de er 6 måneder gamle, bør de være i stand til at se godt, hvad angår fokusering og farvesyn.

Briller til spædbørn og småbørn kan hjælpe med at korrigere eventuelle problemer, der viser sig tidligt. Dit barns øjne bør tjekkes med jævne mellemrum i hele barnets tidlige liv, begyndende med et grundlæggende tjek fortaget af jordemoderen eller sundhedsplejersken inden for 72 timer efter fødslen. Derefter bør sundhedsplejersken foretage en ny kontrol ved 6-8-ugers alderen.

Dit barns egen læge kan foretage en yderligere undersøgelse ved 12-måneders alderen efterfulgt af en komplet synsprøve hos en optiker ved 2 års alderen. Herefter tilrådes det at få dit barns øjne tjekket hvert andet år af en optiker eller oftere, hvis det anbefales.

SÅDAN OPDAGES SYNSPROBLEMER HOS SPÆDBØRN

Det kan være svært at vide, om dit barn har et godt syn eller ej, især når det ikke kan udtrykke sig! Det er din opgave som forælder at holde øje med eventuelle uoverensstemmelser og tage barnet med til en optiker, så snart du bemærker noget.

baby at optician

Et dovent øje, også kendt som amblyopi, kan undertiden opstå hos små børn, når deres syn udvikler sig, fordi det ene eller begge øjne ikke er i stand til at opbygge en stærk forbindelse til hjernen. Du bemærker måske, at det ene øje ser anderledes ud end det andet – det kan f.eks. være en skelen, hvor det svage øje ser i en anden retning end det øje, der ser fremad, hvilket kan føre til amblyopi. Det siges at forekomme hos omkring 1 ud af 50 børn. Det behandles normalt ved at sætte et plaster over det stærke øje, så det svage øje kan fremme sin udvikling. Hvis problemet skyldes en synsfejl, vil din optiker kunne ordinere de nødvendige korrigerende briller.   

Et langt sjældnere synsproblem hos spædbørn er grå stær. Det anslås, at det rammer 3-4 ud af hver 10.000 børn i Storbritannien. Nogle spædbørn kan fødes med grå stær, kendt som medfødt grå stær. Hold øje med uklare pletter, hurtige øjenbevægelser eller skelen.

Et andet sjældent sundhedsproblem er retinoblastom, en sjælden form for øjenkræft, der normalt rammer små børn under 5 år. Mere end 9 ud af 10 børn bliver helbredt, og hvis sygdommen opdages tidligt, kan den behandles med succes. Hold øje med en usædvanlig hvid refleks i pupillen, skelen eller en ændring i irisens farve.

SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE BRILLER TIL SPÆDBØRN

Det er vigtigt at huske på, at småbørn og spædbørn ikke har en fuldt udviklet næse, hvilket kan gøre det svært for dem at bære briller. Det gør, at brillestellet glider ned over deres ansigt. Hvis du overvejer briller til spædbørn eller småbørn, skal du kigge efter plastikstel med en smallere næsebro. På samme måde har metalstel justerbare næsepuder, så du kan forme stellets næsebro og dermed opnå en mere behagelig og sikker pasform.

Well fitted baby glasses

Der findes briller til småbørn, som kan bukkes om ørerne for at sikre, at de bliver på plads, eller som har et elastikbånd, der holder brillerne på plads. Det er trods alt vigtigt at sikre, at brillerne passer, så brilleglassene sidder på det rigtige sted og korrigerer synet rigtigt.

Når du skal købe briller til spædbørn og mindre børn, er der nogle nyttige produkter, som du skal have i baghovedet. Crizal brilleglasbelægning er den perfekte tilføjelse til ethvert par briller af mange forskellige årsager. Crizal belægninger til briller til spædbørn kan tilføje et ridsefast lag til brilleglassene, hvilket især er nyttigt for mindre børn. På samme måde beskytter den rigtige belægning også brilleglassene mod smuds og fedtede fingre! Det betyder, at dit lille barns briller er lette at rengøre, og at brilleglassene forbliver klarere i længere tid.