BRILLER MOD BYGNINGSFEJL

Bygningsfejl er en mindre øjenlidelse, der opstår, når hornhindens runding eller øjets linse ikke er symmetrisk. Briller mod bygningsfejl er en almindelig måde at korrigere tilstanden på. Hvis du allerede bruger korrigerende brilleglas, har du måske allerede bygningsfejl i et vist omfang.

Briller mod bygningsfejl er normalt forbundet med to tilstande: nærsynethed og langsynethed, også kendt som synsfejl. Bygningsfejl er normalt til stede fra fødslen, men kan udvikle sig når som helst i løbet af dit liv og vil blive diagnosticeret ved en rutinemæssig synsprøve.

De fleste menneskers øjne er runde og formet som en fodbold. Hvis du har bygningsfejl, betyder det, at dit øje er mere formet som en rugbybold.

Diagram of astigmatism

HAR DU BRUG FOR BRILLER MOD BYGNINGSFEJL?

Der findes to typer af bygningsfejl, regelmæssige og uregelmæssige. Almindelige bygningsfejl opstår, når hornhinden er buet mere i én retning, og kan behandles med en række glas, herunder briller og kontaktlinser. Uregelmæssige bygningsfejl opstår, når hornhinden er ujævn og buet i flere retninger. Det kan være resultatet af en øjenskade, som har forårsaget et ar på hornhinden. Uregelmæssige bygningsfejl kan kun korrigeres med kontaktlinser.

Hvis du oplever symptomer som f.eks. sløret syn, når du ser på noget tæt på eller langt fra, problemer med at skelne former og detaljer, eller hvis du ofte oplever hovedpine, anstrengte øjne eller øjentræthed, er det sandsynligt, at du har en vis grad af bygningsfejl.

Når du har bygningsfejl, fokuseres lyset på mere end ét område af nethinden, og dit syn vil derfor virke forvrænget. Brug af briller mod bygningsfejl kan kompensere for hornhindens uregelmæssige runding.

Hvis du forsøger at finde ud af, om du har bygningsfejl på din recept, finder du det under Cylinder (CYL). Hvis der ikke står noget i denne kolonne, lider du ikke af bygningsfejl.

SÅDAN VÆLGER DU BRILLER MOD BYGNINGSFEJL

Briller mod bygningsfejl er optimeret til at behandle en synsfejl, f.eks. nærsynethed eller langsynethed. Dine synsbehov har betydning for, hvilke briller du skal bruge. Du kan naturligvis også have en kombination af gammelmandssyn og bygningsfejl.

Ved regelmæssige synsprøver vil din optiker kunne fortælle dig, om du er nærsynet eller langsynet eller en blanding af de to. Din optiker kan også fastslå, hvor alvorlig din bygningsfejl er, så du kan sikre, at dine briller mod bygningsfejl er skræddersyet til dig.

Bygningsfejl helbreder ikke sig selv og kan endda udvikle sig med alderen. Briller mod bygningsfejl er den mest almindelige måde at lindre symptomerne på. Ukorrigerede bygningsfejl kan føre til et dovent øje hos børn, så det er vigtigt, at dit barn også får foretaget regelmæssige synsprøver.

girl sitting on mum's lap having an eye examination

Briller mod bygningsfejl kan hjælpe dig med at se klart igen. Du vil sandsynligvis enten have brug for enkeltstyrke eller flerstyrke brilleglas, afhængigt af hvilken synsfejl du har. De rigtige briller mod bygningsfejl hjælper lyset med at passere gennem glasset og fokusere på nethinden på det rigtige sted, så du ser skarpt.

Valget af briller mod bygningsfejl kan afhænge af dine personlige præferencer og din livsstil. Hvis du f.eks. ofte bruger digitale enheder i forbindelse med arbejde eller socialt samvær, kan du investere i Eyezen brilleglas – enkeltstyrke brilleglas, der kan korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl, samtidig med at de er optimeret til beskyttelse mod pixelerede skærme.

Woman and man sat on bus looking at smartphone

Hvis du har brug for flerstyrke brilleglas, kan Varilux X seriens brilleglas skabe glidende overgange mellem synszoner og reducere billedforvrængninger ved at korrigere gammelmandssyn og bygningsfejl.