Dit liv og dine øjne

Babyens øjne

Del på

Vi mennesker har ikke medfødt syn. Dit barn må vente til 5 års alderen før deres øjne har en synsskarphed på 10/10°!

BARNETS SYN BYGGES OP TRIN FOR TRIN

Hvordan børn opfatter verden rundt om dem er 90 % relateret til det, de ser. I modsætning til andre sanser, kræver synet også en langsom læringsproces og det er noget, som er vigtigt at forstå. Denne meget progressive udvikling kan nogen gange gøre det vanskeligt at opdage en begyndende øjensygdom. På samme måde kræver umodenheden i øjnene og dermed forsvarssystemet konstant overvågning. Vores råd er derfor: følg udviklingen af babyens øjne og eventuelle nye lidelser, som mod formodning kan opstå.

EVOLUTIONEN AF DE NYFØDTES ØJNE

Barnets første glimt af verden

Ved fødslen får babyen en enestående tilstrømning af lys til øjnene. For barnet er dette lys, men endnu ikke skarphed, og heller ikke dybdeskarphed. Den nyfødtes synsafstand når maksimalt 20 cm: nok til at opfatte morens ansigt og bryster for at kunne få næring.

Udviklingen af babyens øjne og synsskarphed

Op til 3 måneder gammel, opfatter barnet miljøet rundt om sig som skygger og utydelige former og er vældig følsom overfor stærkt lys. Vi anbefaler derfor forældre at bruge meget belysning og langsomme bevægelser. Babyens øjne er i udvikling og barnet er i stand til at opfatte konturene af en genstand, en blyantspids (6 måneder) og derefter et hår (18 måneder). Men selv i denne alder er synet fortsat bare 5/10°!

En udvikling, du bør følge nøje

Hvis du er i tvivl, bør du kontakte en øjenlæge. I alle tilfælde er der behov for et lægebesøg, når dit barnet er mellem 9 og 18 måneder for at kunne opdage en eventuel synsfejl. Vi anbefaler imellemtiden, at babyens øjne bliver tjekket en gang om året. Det anslås, at mere end 30 % af børn mellem 6 og 14 år har en eller flere synsfejl (Healthy Sight survey, 2010). Vores råd er derfor at være på vagt!

FOKUS: ALARMERENDE TEGN

Hvis det ene øje skeler mere end det andet (Amblyopi), et øje som er ugennemskinnelig eller rødt, en vedvarende strabisme efter barnet er fyldt 5 måneder, hvis barnet bevæger hovedet oftere til den ene side end den anden side eller bevæger sig for at prøve at se bedre, osv.

Når du tager et billede af barnets ansigt med blitz, kan du nogen gange opdage en mulig refleksion af nethinden (Retina): i stedet for røde øjne, vises der i dette tilfælde en hvid plet på billedet. Denne unormale farve på pupillen kan være et muligt signal på en tilstedeværelse af en patologi på nethinden. Under obligatoriske besøg hos børnelægen gennemføres screening. Hvis du er i tvivl, så tag kontakt til en øjenlæge. Hvis fejlen opdages tidlig, kan dette rettes hurtigt ved at lade barnet bruge de mest egnede glas.