Dit liv og dine øjne 4 minutters læsning

Briller til natkørsel: 9 tegn på, du kan have brug for dem

Del på

Når du er ude at køre og mørket falder på, kommer der samtidig nogle sikkerhedsudfordringer, uanset om du kører bil, cykel eller motorcykel. For at hjælpe med at forbedre din køreoplevelse, har vi her forklaret 9 unikke tegn på, hvordan dit syn kan være forringet om natten.

genskin og natkørsel

Det største problem ved natkørsel er uden tvivl manglen på klarhed på grund af genskin. For eksempel, hvis du blændes af genskin om natten med en fart på 100 km/t, kan det næsten fordoble din bremselængde(1). Det er meget! Briller kan skabe mere refleksion, som kan have yderligere indflydelse på dit syn. Men du kan forbedre dine brilleglas og dit syn med en overfladebehandling til kørsel. Crizal Drive forbedrer dine glas ved at reducere op til 90 % af refleksioner om natten(2), så du ser mere klart.

Synsnedsættelse på grund af lys

Der er et par mekanismer, der kan hindre dit syn om natten. Hvis du prøver at se noget med skarpt modlys, kan det skade dit syn og udtvære dit syn. Ved lav belysning, reduceres billedernes kontraster. Begge kan hænde under natkørsel, hvilket kan gøre det ubehageligt. Derfor kan det være en fordel at have overfladebehandling egnet til natkørsel på sine brilleglas, for at undgå disse problemer.

Slørret syn fra gadelys om natten

problemer med afstand

Nogle mennesker klager over, at de ikke kan bedømme afstande om natten, mens andre føler, at deres synsfelt ikke er lige så godt under lavt belysning. Det er hovedsageligt på grund vores udfordringer ved at genkende farver og en nedsættelse af centralsynsfeltet, på grund af mangel på lys. Som trafikkant kan du reagere på disse tegn ved at få en synsprøve hvert andet år. Synsprøven kan fange tegn på øjenlidelser, der kan have en indflydelse på dette og vil også sikre, at dine briller er up-to-date.

lysfølsomhed

Hvis du har lysfølsomme øjne, oplever du måske, at du bliver blændet af modkørendes lys og kan endda finde det udfordrende at se lyskontraster i mørket. Disse udfordringer kan være meget normale. Faktisk indsnævres alles pupiller, når de mødes af skarpt lys og alles øjne tilpasser sig ved forskellige hastigheder. Farvede brilleglas er ikke løsningen, da de slet ikke burde bruges om natten. Ved at reducere refleksioner på dine brilleglas med den rette overfladebehandling, kan du hjælpe mod sensitivitet mod modkørendes lys og gadebelysning.

Strider med omgivelserne

Forskellige omgivelser kan give kørende forskellige udfordringer. For eksempel, hvis du ofte kører på landeveje, kan det være en udfordring når du går fra lavt lys til skarpt lys, såsom fra modkørendes lys.

Omvendt, hvis du er vant til bykørsel, kan du blive overvældet af lys fra skilte og gadelys. Selvom det kan virke som forskellige udfordringer, er løsningen den samme.

Genskin fra modkørendes lys

En antirefleks overfladebehandling, såsom Crizal, kan reducere spøgelsesbilleder på dine brilleglas og hjælpe dig på med at håndtere det. Hvis du bliver flerstyrkeglas, findes der køre-flerstyrke-brilleglas, der har et forbedret periferisk synsfelt, der giver dig mulighed for at fange flere vigtige informationer, når du er på vejen.

visuel klarhed om natten

Det er helt normalt at prøve at undgå at køre om natten på grund af sikkerhedsmæssige årsager – især hvis folk ikke føler, at de ser lige så godt om natten som om dagen. Det opleves ofte hos ældre mennesker på grund af øjenlidelser, såsom katarakt.

Regelmæssige øjenundersøgelser kan være med til at sikre, at du stadig møder de nødvendige standarder for kørsel, når det kommer til dit syn.

LaNGDISTANCE kørsel

Folk, som kører langdistance eller i længere tid kan især være følsomme om natten pga. træthed. Hvis dette er tilfældet, er det bedste du kan gøre her at tage en pause: hvis du er træt, skal du stoppe.

Øjentræthed kan også have en indflydelse på dit syn når du er på vejen. Brilleglas, der er optimeret til at reducere og undgå øjentræthed kan hjælpe dig, når du kører i et par timer ad gangen.

Spørg din optiker om fordelene ved specialbrilleglas, såsom Eyezen, der korrigerer dit syn, hjælper dine øjne med at slappe af og beskytter mod øjentræthed. Hertil kan du få brillestel, der fremmer all-round syn.

bilspejlsrefleksioner

Hvis du føler, at du er påvirket af refleksioner på din bils spejle, kan du bruge disse simple tips. Flip dit spejl til nat position: modkørende lys vil være mindre forstyrrende på denne måde.

Sørg for, at fine vinduer og spejle er rene, da snavs og fedt kan øge refleksioner og genskin fra lys. Hvis du bruger briller, sørg for at glassene er rene af samme grunde. En overfladebehandling på dine brilleglas kan hjælpe dig med at holde glassene rene og nemme at rengøre.

Sidespejle

Det er vores bedste råd til at hjælpe dig med at se klarere, når du kører om natten. Du kan endda drage fordel af at få natkørselsbriller. Hvis du oplever dette som en udfordring, bør du booke en tid hos din optiker snarest for at få hjælp til, hvordan du bedst løser problemet.