Dit liv og dine øjne 4 minutters læsning

Derfor kan du ikke se, når du kører i mørke

Del på

Det kan være mere risikabelt at køre om natten end om dagen pga. flere farer på vejene og øjenlidelser, der kan forårsage ringere evner til at se i mørke omgivelser. Disse faktorer har en indflydelse på trafikanter verden over. Har du nogensinde tænkt ”Hvorfor kan jeg ikke se lige så godt, når jeg kører om natten?” eller ”Skal jeg have specielle briller på, når jeg kører i mørket?” Selvom svaret afhænger af den individuelle, kan denne guide være med til at få dig til at forstå nogle af grundene til, hvorfor du har problemer med at se, når du kører om natten, og hvordan du kan løse problemerne.

synsrelaterede ricisi ved natkørsel

Det er et normalt problem verden over, at man har svært ved at se om natten. Ud af 34 millioner motorkøretøjstrafikanter i Storbritannien, har 17 million problemer med deres nattesyn, og 3 gange så mange ulykker sker om natten end om dagen.

Et studie viser, at mere end 60 % af motorkøretøjsulykker sker om natten i Indien pga. faktorer, såsom øjentræthed og ydeevne hos trafikanten samt generelt dårligt syn.

I Sydkorea er dødsfald under trafikulykker, der finder sted om natten, 53 %. Statistikken er høj pga. nedsat syn ved trafikanter, som opleves om natten.

genskin fra lys

En stor grund til, at trafikanter har svært ved at se om natten er pga. lys fra modkørende køretøjer.

Forlygter, langlys og tågelygter er designet til at hjælpe den kørende til at se i natten, men de kan også have modsat effekt. Genskin kan være distraherende, irriterende og reducere din reaktionstid. Så hvad kan du gøre ved det?

Genskin fra modkørendes forlygter

En af de bedste måder at forbedre dit nattesyn som brillebruger, er ved at få brilleglas med antigenskin eller antirefleks overfladebehandling. Denne unikke glasforbedring kan reducere genskin fra modkørende biler, refleksion fra gadeskilte og andet irritabelt lys. Antirefleks overfladebehandling kan forbedre din synskomfort og –klarhed og overordnet forbedre dit syn for en sikrere oplevelse med natkørsel.

svært ved at se instrumentbrættet (PRESBYOPI)

Hvis du har svært ved at se bilens instrumentbræt, center konsollen, GPS og andre små funktioner i din bil, kan være et tegn på presbyopi eller aldersrelateret langsyn – hvis du er over 40 år. Det estimeres, at 1,8 milliarder mennesker verden over har presbyopi, og mange af disse er ukorrigeret.

Det kan være et problem ikke at kunne se ting tæt på, når du kører om natten, da det kan forhindre dig i at monitorere sikker fart på dit speedometer, navigere korrekt på din GPS eller sikre, at dine lygter fungerer korrekt. Briller kan være alt, hvad du behøver for at forbedre dette problem.

Presbyopi påvirker synet med alderen og gør det svært for dig at fokusere på ting på tæt hold. Hvis du oplever slørret syn eller hvis det er længe siden, du sidst fik foretaget en synsprøve, kan det være en god idé at booke en tid hos din nærmeste optiker.

slørede gadeskilte og objekter på afstand (MYOPI)

Nærsynethed eller myopi er en anden risiko for natkørsel, hvis ikke det er korrigeret. Myopi gør det svært at se ting, der er langs væk, såsom gadeskilte, cyklister, fodgængere og ting tabt på vejene af andre trafikanter.

Farer på vejene er endnu sværere at se om natten, når vores syn er nedsat og der er begrænset med lys. Der er flere synrefleksioner fra gadeskilte, der gør dem sværere at læse. Andre trafikanter er sværere at se, inkl. andre bilister, cyklister og fodgængere. Dyr er mere tilbøjelige til at løbe ud på vejene om natten. Problemer med at se objekter som disse er farligt for dig og alle andre på vejene.

Slørret afstandssyn under kørsel

Det estimeres, at myopi rammer 1,89 milliarder mennesker verden over. Hvis du oplever en forandring i din evne til at se ting på afstand når du kører (om dagen eller om natten), har du måske brug for at forny styrken i dine briller. Med en synsprøve hos din lokale optiker, kan du hurtigt finde ud af det.

natblindhed (NYCTALOPIA)

Natblindhed er dårligt syn under lave lysforhold eller i mørke. Ligesom presbyopi og myopi kan natblindhed være en fare, når man kører om natten, fordi det begrænser trafikantens synsevner.

Denne lidelse kan være forårsaget af grå stær, grøn stær, myopi og andre synslidelser. I nogle tilfælde kan briller hjælpe mod natblindhed, men behandlingen er afhængig af den enkelte situation.

At køre i mørke forhold kan være en udfordring til at starte med, og natblindhed kan gøre det meget farligt. Hvis du oplever symptomer på natblindhed (glorier omkring eller genskin fra lygter, svært ved at se objekter langt væk, slørret syn, lysfølsomhed, osv.), opsøg da en optiker.

sikkerhedsråd til natkørsel

Køretøjs- og personsikkerhed bør overholdes hver gang du sætter dig bag rettet, men især når du kører om natten. Ifølge Federal Motor Carrier Safety Administration fandt 23 % af alle ulykker og 37 % af alle dødelige ulykker i USA i 2016 sted mellem kl. 18 og kl. 6 om morgenen.

Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) har udformet Gyldne Regler for Vejsikkerhed som guide for at trafikanter kan holde sig selv og andre sikre på vejene. Du kan starte med at få tjekket dit syn regelmæssigt, beskyt dine øjne mod genskin og altid bruge dine briller i trafikken. FIA råder folk i trafikken til at:

 • Altid være opmærksom
 • Overholde fartgrænsen
 • Bruge sikkerhedsselen
 • Bruge børnesæde
 • Tjekke dine dæk
 • Ikke skrive på mobil mens du kører
 • Være synlig i tøj med reflekser
 • Bruge hjelm
 • Stoppe, når du er træt
 • Passe på fodgængere, især børn
 • Sænke farten for børn
 • Aldrig køre, når du har drukket

forbedr dit syn til natkørsel

Hvordan kan du forbedre dit syn om natten? I forlængelse af rådene ovenfor, skal du have et så klart syn som muligt.

Mange synsproblemer, der forringer dit syn under natkørsel, kan forbedres med korrigerende briller eller kontaktlinser. Dit syn forandrer sig med alderen, så regelmæssige synsprøver er vigtige. Du har måske brug for at opdatere styrken i dine briller for at køre sikkert og effektivt om natten.

Hvis du har mistanke om, at dit synsproblem direkte har en indflydelse på din evne til at køre om natten, skal du opsøge en optiker så hurtigt som du kan.