Dit liv og dine øjne 2 minutters læsning

HVAD ER EN OCT SCANNING?

Del på

Når du besøger din optiker tror du måske, at din tid kun dækker over en test af dit syn. Men din lokale optiker har måske også udstyr, der kan give et dybere billede af dit overordnede øjensundhed, inkl. en screening af øjenlidelser.

Moderne øjenbehandlere kan nu lave en række test og checks for at forstå dit syn og den fysiske tilstand af dine øjne takket være ny teknologi, der er blevet mere udbredt.

Et eksempel på denne teknologi er Optical Coherence Tomography (OCT). Det er er et hospitals scanning, der kan finde sted hos din lokale optiker ved brug af ny teknologi, for at se nærmere på din nethinde.

Her tager vi et kig på, hvad der sker under en OCT scanning og hvilke fordele det har til dit synssundhed.

hvad gør en OCT SCANning?

Mange almindelige øjenlidelser kan liste sig ind på dit uden nogle signifikante symptomer. Så selvom dit syn og øjne virker helt fine, kan det være brugbart for din optiker at få fuld forståelse af dit overordnede synssundhed igennem flere test.

Især en OCT scanning kan hjælpe med at opdage øjenlidelser, såsom grøn stær, aldersrelateret makuladegeneration og diabetisk øjensygdom. Din optiker kan anbefale, at du får en OCT scanning, selv hvis dine øjne er sunde for at få et overordnet billede bag facaden af dine øjne.

Screenshot af en OCT scanning, der viser lagene af nethinden

En OCT scanning hjælper din optiker med at se, hvad der er bag facaden af dine øjne og giver et billede af lagene af din nethinde. Din optiker kan herefter tegne lagene og måle tykkelsen. Det optiske nervehoved er også synligt bag øjet, så en OCT scanning kan også evaluere problemer med det.

hvordan virker en oct scanning?

OCT teknologi bruger lysbølger til at tage billeder af din nethinde – på samme måde som en ultralyd scanning bruger lydbølger. Under en OCT scanning vil du blive spurgt om at sidde foran en lille maskine med din hage placeret på en støtte. Instrumentet kan scanne dit øje uden at røre det.

Scanningen foretages på begge øjne, et ad gangen. Det er helt smertefrit – du bliver måske lidt forbavset over blitzen af lys der udsendes fra maskinen, som hvis du fik taget et billede, men det forsvinder hurtigt.

Ved at få foretaget flere OCT scanninger over årene, kan din optiker opdage små ændringer i tykkelsen af dine øjnes lag. Det kan indikere tidlige tegn på øjenlidelser, og gør det meget nemmere at diagnosticere, behandle og styre.

hvordan booker jeg en oct scanning?

OCT scanninger er generelt anbefalet for folk over 25 år, eller hvis du er i højrisikogruppen for at udvikle øjenlidelser, såsom grøn stær. Mange individuelle optikere har adgang til OCT scanningsudstyr.

Du kan finde en optiker i nærheden af dig, og finde ud af, om de har adgang til OCT scanningsudstyr ved at lave en forespørgsel.

Find en optiker