Dit liv og dine øjne 5 minutters læsning

Sådan finder du ud af, om du har brug for flerstyrke brilleglas

Del på

Hvis du er over 40 år og begynder at lægge mærke til, at genstande tæt på forekommer sløret, eller at du har problemer med at se klart under svage lysforhold, har du muligvis brug for flerstyrke (progressive) brilleglas. Lær, hvordan du afgør, om du har brug for denne type brilleglas.

Synet er formentlig en af vores vigtigste sanser. Det fremgår af en undersøgelse, at 78 % af befolkningen anser synet for at være den sans, de mest frygter at miste. Ikke desto mindre er oplevelsen af synstab uundgåelig. Flerstyrke (progressive) brilleglas bliver som regel nødvendige for personer over 40 år. Det skyldes et helt normalt tab af evnen til at fokusere på nært hold.

Den krystallinske linse i vores øjne mister elasticitet og bliver mere stiv med alderen, hvilket resulterer i, at vores nærsyn forværres. Det er nemlig fleksibiliteten i vores linser, der gør det muligt for os at fokusere på forskellige afstande. Sammen med svagere muskler rundt om øjet betyder det, at dit syn kan begynde at blive sløret, når du ser genstande på nært hold.

Fænomenet kaldes gammelmandssyn og er en brydningsfejl, du typisk bemærker, når du er i begyndelsen af 40'erne. Progressive glas bruges ofte som en løsning på gammelmandssyn, fordi de giver dig mulighed for igen at se tydeligt på alle afstande.

Tegn på, at du måske lider af gammelmandssyn

Du begynder muligvis at få fornemmelsen af, at din arm er blevet for kort. For eksempel får du behov for at holde tingene ud fra dig for at se dem klarere. En af de første tegn, mange lægger mærke til, er, at man får vanskeligt ved at se små bogstaver tydeligt, f.eks. i en avis eller tekster på en telefonskærm - især i svagt lys. Selv nærsynede vil bemærke, at deres syn på tæt hold sløres, også når de bærer deres sædvanlige briller eller kontaktlinser for at rette deres langsyn.

Gammelmandssyn er ganske normalt og uundgåeligt: det er bare det naturlige, aldersbetingede tab af din nærfokuseringsevne. Måske ser du det som et markant tegn på, at du er blevet "gammel", men du er altså ikke alene. I sidste ende er det noget, vi alle vil blive påvirket af!

I 2005 blev det anslået, at der var 1,04 milliarder mennesker med gammelmandssyn i verden. 517 millioner af dem havde ingen briller eller ikke de rette brilleglas til at korrigere deres gammelmandssyn.

Befolkningen i Storbritannien bliver ældre. Udfra tidligere mønstre er det blevet beregnet, at mere end en fjerdedel af Storbritanniens indbyggere i de kommende 50 år vil være 65 år eller derover. Befolkningsandelen af ældre forventes altså at stige, hvilket betyder, at endnu flere af os vil opleve gammelmandssyn i løbet af de næste par årtier.

Hvis du bemærker ændringer i dit syn

Voksne skal gennemgå rutinemæssige øjenundersøgelser hvert andet år, medmindre andet tilrådes. Men hvis du begynder at bemærke synsændringer eller -problemer mellem to synstjek, er det vigtigt at få det undersøgt hos optikeren hurtigst muligt.

Gammelmandssyn diagnosticeres normalt i forbindelse med et regelmæssigt synstjek, hvor optikeren har mulighed for at teste din visuelle skarphed og din evne til at tilpasse fokus til forskellige afstande. Desuden udvikler gammelmandssyn sig over tid, så regelmæssige øjenundersøgelser kan sikre, at du bærer glas med den rigtige korrektion.

Nogle gange er du muligvis ikke specifikt opmærksom på dit syn, men konstaterer måske andre symptomer på gammelmandssyn, såsom hovedpine og trætte øjne. Hvis du har indtryk af, at du lider mere af dette end sædvanligt, skal du gå til din lokale optiker og se, om de kan hjælpe.

Hvordan behandles gammelmandssyn?

Den mest populære behandling af gammelmandssyn er flerstyrke (progressive) brilleglas. Progressive glas indeholder to styrker i hvert glas til både læsning og langsyn.

Før i tiden valgte mange mennesker simpelthen bare at bruge læsebriller, som de brugte til at se, hvad der var tæt på, og når de skulle se langt, fjernede de dem igen. Den næste løsning var at bære bifokale glas. Med dem ser man fjernt gennem øverste del af glasset og nært gennem nederste del. Der var en synlig linje mellem glassets to zoner, som ofte blev associeret med et senior look. Bifokale brilleglas giver desuden ingen korrektion for intermediært syn.

Derfor blev progressive brilleglas en populær løsning. De tilbyder nemlig en mere gradvis overgang mellem alle afstande, der opnås ved at vippe let med hovedet for at se gennem den passende del af glasset.

Det progressive glasdesign er blevet forbedret siden, det blev opfundet i 1959. Seneste design fra opfinderen af det progressive glas er Varilux X Series, hvis nye, moderne udformning sikrer, at du kan se gennem hvilken som helst del af glasset og stadig opleve skarpere og klarere syn uden at bevæge hovedet.

At bære progressive brilleglas

Forbrugerundersøgelser viser, at vi i højere grad end før lever "på farten", og at de vigtigste ting sker inden for en arms rækkevidde. Vores smartphones, computere og personlige møder er alt sammen noget, der anvendes eller udspilles i vores intermediære eller nære syn. Varilux X Series imødekommer de moderne forbrugeres behov, så de kan fortsætte deres travle liv uden at blive bremset af deres progressive briller.