Dit liv og dine øjne

SÅDAN GØR DU, HVIS DU OPLEVER, AT DIT SYN BLIVER DÅRLIGERE

Del på

Hvis du bemærker, at dit syn bliver dårligere, er det vigtigt, at du aflægger et besøg hos din lokale optiker og får foretaget en synsprøve. Din optiker vil kunne se, om der er eventuelle underliggende problemer, der gør, at dit syn bliver dårligere.

 

Ændringer i dit syn kan skyldes en lang række faktorer. Der har endda været diskussioner om, hvorvidt det at bære briller faktisk kan gøre dit syn dårligere. Hvis du lider af en synsfejl såsom nærsynethed (myopi), vil den udvikle sig, uanset om du bruger briller eller ej.

FAKTORER, DER KAN BIDRAGE TIL SYNSFORRINGELSER

Med det i baghovedet vil vi kigge nærmere på nogle mulige årsager til, at du kan opleve synsforringelser. Det kan f.eks. være alder, genetik, livsstil, øjensygdomme og skadeligt lys.

ALDER

Efterhånden som du bliver ældre, især omkring 40-50-årsalderen, kan du opleve synsforringelser på kort afstand ved f.eks. læsning. Dette skyldes, at linsen i dit øje bliver mindre fleksibel, hvilket gør det sværere at fokusere på objekter tæt på. Det kaldes også gammelmandssyn og kommer til at påvirke os allesammen på et tidspunkt i løbet af livet.

Det kan komme som en overraskelse for nogle mennesker, især hvis du aldrig før har oplevet problemer med synet. Men det er meget nemt at korrigere ved ganske enkelt at bruge de rigtige brilleglas.

Du kan også opleve at udvikle en øjensygdom såsom grå stær. Grå stær gør gradvist dit øje tåget og dermed mindre gennemsigtigt, hvilket resulterer i nedsat syn. Det er en almindeligt forekommende lidelse, og indgrebet er en af de mest almindelige operationer i Danmark. En anden øjensygdom, der muligvis kan ramme dig omkring denne alder, er aldersrelateret makula-degeneration (AMD). Det er en af de mest almindelige årsager til synstab, og selvom årsagerne til lidelsen er ukendte, er den uden tvivl aldersrelateret.

GENETIK

Der er mange genetiske årsager til, at dit syn kan begynde at blive dårligere. Mange øjensygdomme er arvelige, såsom grøn stær og endda nærsynethed. Det er påvist, at hvis en forælder er nærsynet, har barnet en forøget risiko for nærsynethed.

Det er vigtigt at forstå din families sundhedsmæssige baggrund og holde øje med tegn, der kan indikere, at du er i risiko for at udvikle en øjensygdom. Hvis det er tilfældet, anbefales det, at du besøger din optiker oftere.

Undersøgelser viser, at visse etniske grupper kan være mere udsatte end andre. For eksempel er mennesker af afrikansk eller afro-caribisk afstamning i større risiko for at udvikle primært åbenvinklet glaukom.

LIVSSTIL

Livsstilsvalg kan have en enorm påvirkning på din overordnede sundhedstilstand, herunder dit syn. Kost, rygning og overdrevent alkoholindtag kan alt sammen gøre en forskel for vores syn i det lange løb.

Langtidseffekter af overdrevent alkoholindtag kan øge din risiko for at udvikle en øjensygdom, herunder AMD og grå stær. En velafbalanceret kost er også afgørende, da vitamin C og E samt lutein og omega-3 alt sammen kan bidrage til et sundt syn.

En sund livsstil er vigtig for at forlænge øjensundheden og det generelle velvære.

ØJENSYGDOMME

Muligvis forværres dit syn, fordi du har en ukorrigeret synsfejl. Hvis du begynder at få problemer med at se langt væk eller tæt på, bør du aflægge din optiker et besøg og få foretaget en synstest. Din optiker kan diagnosticere en lang række synsproblemer og rådgive dig om, hvordan du skal håndtere dem.

Dit syn bliver ikke dårligere af, at du bruger briller. Synsfejl udvikler sig, uanset om du bruger dem eller ej, fordi problemet ligger i selve øjet. Hvis du bruger en forkert styrke, kan det belaste dine øjne, men det bør ikke påvirke dit syn. Brug af brilleglas med den rigtige styrke sikrer dig optimal synskomfort og den bedst mulige korrektion.

Det er vigtigt at sikre, at din styrke er, som den skal være, og besøge din optiker, hvis du tror, at dit syn kan have ændret sig.

FORBIGÅENDE FAKTORER

Graviditet kan medføre en lang række forandringer i din krop, herunder dit syn. Graviditetshormoner kan påvirke både styrken og kvaliteten af dit syn. Disse forandringer er normalt forbigående, men du bør stadig få dem tjekket af en optiker, hvis du bemærker dem.

Stress kan også have en negativ effekt på dit syn og medføre belastning af øjnene, lysfølsomhed og tørre eller løbende øjne. Ved at reducere dit stressniveau kan du mindske effekterne. Det lyder nok lettere sagt end gjort, så det er vigtigt at finde ud af, hvornår du er stresset, og hvad du kan gøre for at få det bedre.

SKADELIGT LYS

I store doser kan UV-lys være skadeligt for dit syn. Overeksponering for UV-stråling er en af de mest almindelige årsager til lidelser som grå stær og fotokeratitis. Med det i baghovedet er det vigtigt at beskytte dine øjne, når du opholder dig i solen.

Du bør altid bruge solbriller i solen eller undgå direkte sollys, når solen står højest på himlen. Du kan også beskytte dine øjne ved at bruge klare brilleglas med indbygget UV-beskyttelse. Disse enkle beskyttelsestiltag kan have en enorm positiv effekt på din øjensundhed.