Dit liv og dine øjne 4 minutters læsning

SYMPTOMER PÅ CORONAVIRUS VS. ALLERGI: FORSKELLEN ER FEBER

Del på

En global pandemi kan ikke komme på et værre tidspunkt end under allergisæsonen. Der er aldrig et godt tidspunkt for at blive ramt af udbredt sygdom, men det giver ekstra unødig panik hos mange mennesker, at det sker på et tidspunkt på året, hvor man typisk oplever lignende symptomer. Heldigvis kan man på nogle enkle måder fastslå, om den træthed, man føler, eller den hoste, man har kæmpet med, rent faktisk er coronavirus, eller om det ganske enkelt skyldes årstidsbetinget allergi.

Hvis dine øjne er røde, klør og løber i vand, kæmper du sandsynligvis med noget mindre alvorligt end COVID-19, som f.eks. en forkølelse eller årstidsbetinget allergi. Coronavirus er koncentreret til åndedrætssystemet og forårsager ikke, at øjne løber i vand.

Det, der adskiller allergi fra coronavirus, er feber. Allergi fremkalder sjældent, om nogensinde, feber, og mange patienter, der tror, de har fået corona, skal have feber for overhovedet at blive testet for det. 

Dr. Gary Steven, der er medlem af bestyrelsen for det amerikanske astma-, allergi- og immunologiforbund, American College of Allergy, Asthma and Immunology, udtaler til AARP's hjemmeside, at det er afgørende, at man er opmærksom på og holder styr på, hvad der forårsager/forværrer ens symptomer. 

"Hvis du har det fint, når du opholder dig indendørs, og vinduerne er lukkede, men begynder at nyse helt vildt, når du går ud på en tør, blæsende dag, ja så er der tale om allergi," siger Steven.

Klassiske symptomer på coronavirus som oplyst af The Asthma and Allergy Foundation of America er tør hoste, feber, udmattelse og stakåndethed.

Mindre kendte symptomer på coronavirus er:

 • Ondt i halsen
 • Hovedpine
 • Ondt i kroppen
 • Stoppet eller løbende næse
 • Diarré eller kvalme

I et interview med Jefferson Health-hjemmesiden forklarer dr. John Cohn, der er professor i allergi og immunologi på Jefferson University i Philadelphia, USA, at lignende symptomer ofte kan skabe forvirring, når man selv skal stille en diagnose.

"Mange af de første symptomer på COVID-19 minder om andre sygdomme og former for allergi, hvilket kan gøre det vanskeligt at kende forskel på tidlige symptomer på coronavirus og typiske former for allergi, især på denne tid af året [forår]," siger Cohn. 

"Det er specielt vanskeligt at stille den korrekte diagnose, fordi de smittede er påvirket i mere eller mindre alvorlig grad," tilføjer han.

For dem, der lider af allergi, er der gode nyheder: Ikke kun er der ikke noget overlap i allergi- og coronavirussymptomer, men det europæiske akademi for allergi og klinisk immunologi, European Academy of Allergy & Clinical Immunology, siger, at det, at man lider af allergi, ikke har betydning for, om man kan  blive smittet med coronavirus. 

HVORDAN CORONAVIRUS PÅVIRKER ØJNENE

Det amerikanske akademi for oftalmologi, The American Academy of Ophthalmology, har udtalt, at coronavirus muligvis kan forårsage øjenbetændelse (conjunctivitis). Dog siger gruppen, at øjeninfektionen kun viser sig hos 1-3 % af COVID-19-patienter. 

Der er en række ting, der kan forårsage øjenbetændelse, herunder:

 • Opsvulmning af øjenlåg eller øjets bindehinde (conjunctiva) – det tynde lag, der dækker det hvide i øjnene og øjenlågenes inderside.
 • Det hvide i øjnene ser lyserødt eller rødt ud.
 • Øget tåreproduktion eller flåd.
 • Skorpedannelse på øjenlåg eller øjenvipper, navnlig om morgenen.
 • Kløe, irritation eller brændende fornemmelse.

I tilfælde, hvor øjenbetændelse er et tidligt symptom på coronavirus, begynder tilstanden typisk i det ene øje og spreder sig til det andet øje inden for nogle få dage, siger den amerikanske myndighed for sygdomskontrol og -forebyggelse, Centers for Disease Control and Prevention, CDC. Myndigheden siger også, at COVID-19-relateret øjenflåd typisk har en vandig konsistens. 

HVORDAN ALLERGI PÅVIRKER ØJNENE

Her er nogle ting, der kan gøre det lidt tricky. Ifølge CDC kan allergi også forårsage øjenbetændelse. Dog adskiller symptomer på allergisk øjenbetændelse sig en del fra symptomer på viral øjenbetændelse. 

Allergisk øjenbetændelse påvirker typisk begge øjne samtidigt og kan få dem til at klø, svulme op og løbe i vand. Det er også almindeligt at få tykt flåd ved øjenbetændelse, der ikke er relateret til coronavirus.

Diagnosen på øjenbetændelse stilles typisk ved en grundig øjenundersøgelse, der kan omfatte:

 • Gennemgang af dine symptomer.
 • Målinger for at fastslå eventuel skade på synet.
 • Evaluering af øjnenes bindehinde (conjunctiva) og udvendige øjenvæv.
 • Evaluering af den indvendige del af øjnene.

HVORNÅR BØR DU SØGE LÆGE

I denne periode med uvished skal du være opmærksom på forandringer i dit helbred og dine øjne. At kende forskellen på symptomer på allergi og coronavirus er en god start. 

Hvis du kæmper med allergi, eller hvis du har symptomer på coronavirus, skal du kontakte din optiker eller din læge. 

Og du skal naturligvis være opmærksom på at tage de nødvendige skridt for at forblive rask og undgå coronavirus. Vask dine hænder, bliv hjemme, hold afstand, når du er udenfor, og prøv at slappe af, mens vi venter på, at resten af coronastormen driver over.