Øjenlidelser og symptomer 4 minutters læsning

HVAD ER DE LEDENDE ÅRSAGER TIL BLINDHED?

Del på

Dit syn er værdifuldt for din hverdag, og tanken om at miste det kan være skræmmende. Det er vigtigt, at du kender til nogle af de bedste måder at beskytte dine øjne for at undgå at miste synet. Selv en synsundersøgelse hvert andet år kan være forskellen mellem at have sunde øjne og opleve synsudfordringer.

Med det i tankerne, ved du så, hvad de ledende årsager til blindhed er? Kender du de indledende udviklingstegn på øjensygdomme? I vores seneste blogindlæg tager vi et kig på nogle af de ledende årsager til blindhed og hvordan du kan forebygge dette.

Synstab i danmark og resten af verden

I Danmark er der omkring 65.000 mennesker, der lider af synstab. Mange flere har synstruende sygdomme, som kan føre til blindhed. Globalt lider omkring 2,2 milliarder mennesker af synshæmning eller blindhed. Alligevel estimeres det, at omkring halvdelen af synstabene kan undgås.

Synshæmning opdeles i to grupper: lang og nær synshæmning. Hver persons oplevelse af synstab kan variere af en række faktorer, inklusiv mulighed for forebyggelse og adgang til rehabilitering. Der er bestemte samfundsgrupper, der har større risiko end andre, når det kommer til synsproblemer. For eksempel ældre mennesker og børn, der er født for tidligt.

Kvinde med synslidelse går på gaden med blindestok

hvad er de primære årsager til blindhed?

De to primære årsager til synstab er ukorrigeret synsfejl og katarakt. Dette er hurtigt efterfulgt af alderspletter på nethinden (AMD, Aldersrelateret Makula Degeneration), glaukom og diabetesrelaterede øjenproblemer.

Disse øjenproblemer kan opdages af mange optikere under en synsundersøgelse, som herefter kan henvise dig til en øjenlæge. Hvis det fanges hurtigt, kan det behandles effektivt. Det er derfor, det er vigtigt, at du besøger din optiker hver 2. år og får dit syn og synshelbred tjekket.

ukorrigeret synsfejl

Ukorrigeret synsfejl, såsom nærsynethed eller bygningsfejl, kan alle forårsage svært synshæmning. Men med de rette korrigerende brilleglas, kan det undgås. Synsfejl opdages nogle gange ikke og ender derfor med at være ukorrigeret, ofte hos børn, hvor de ikke opdager, at der er noget galt.

KATARAkT

Katarakt rammer oftest mennesker i alderen over 65 år, men det er også en almindelig bivirkning ved diabetes. Katarakt forekommer, når øjets linse bliver mindre transparent og kan forårsage, at dit syn bliver sløret.

Diagnosticering af katarakt er for det meste ligetil. Det kan oftest opdages under en almindelig synsundersøgelse hos din optiker, som herefter vil henvise dig til en øjenlæge, hvis der er en mistanke om katarakt. Operation er en meget effektiv behandling mod katarakt og er en af de mest almindelige operationer i Danmark.

alderspletter på nethinden

Det vides endnu ikke, hvad der forårsager pletter på nethinden, udover at det er aldersrelateret. Selvom det er en smertefri lidelse, vil du begynde at miste dit centrale syn, da det påvirker sansecellerne i nethindens gule plet (makula).

AMD kan gøre daglige aktiviteter meget besværlige, men det kan tage mellem 5-10 år før et alvorligt synstab har en indflydelse på dit daglige liv. Dette gradvise tab af synet kan betyde, at det oftest går hen ubemærket i noget tid.

Billede af bagsiden af øje og nethinde, der fremhæver makula

Din optiker kan muligvis opdage AMD tidligt under en synsundersøgelse, som herefter vil henvise dig til en øjenlæge, eller du kan begynde at bemærke sløret central syn. Hvis dette sker, skal du opsøge din læge. Der er i øjeblikket ingen kur mod AMD, men der er flere mulige behandlinger til at hjælpe med at gøre livet nemmere. Desto tidligere det opdages, jo mere effektivt er behandlingen.

glaukom

Glaukom  opstår p.g.a. opbygning af væske og tryk i øjet. Typisk kan tegn på glaukom opdages under en almindelig synsundersøgelse hos din optiker, hvorefter du vil henvises til en øjenlæge, hvis der er mistanke om glaukom.

Skaderne forårsaget af glaukom kan muligvis ikke genoprettes, så det er vigtigt at lidelsen diagnosticeres og behandles så tidligt som muligt. Der er en lang række mulige behandlinger for forskellige typer af glaukom.

Hvis andre i din familie har lidt af glaukom, kan din optiker eller øjenlæge anbefale, at du har hyppigere øjenundersøgelser.

diabetesrelaterede øjenproblemer

Hvis du har diabetes, har du større risiko for at udvikle problemer med dit syn p.g.a. diabetisk retinopati. Det er en lidelse, som skader blodårerne i dine øjne p.g.a. højt niveau af blodglukose.

Tidlige tegn på diabetisk retinopati ses typisk under en diabetisk synsscreening. Hvis du oplever, at dit syn bliver betydeligt værre eller sløret eller føler smerte i dine øjne, skal du kontakte din læge.

Hvis du er opmærksom på diabetisk retinopati, hvis du har diabetes kan være afgørende for at forebygge fremtidige synsproblemer.

Som du kan se, kan mange skadelige øjenlidelser forebygges eller behandles, hvis de opdages tidligt nok. Ved at forstå symptomerne af lidelserne, såsom glaukom og nærsynethed, kan du tage positive skridt mod at forlænge dit syn og undgå synstab.

bærbare assistive enheder

Hvis du eller en du holder lider af svære synslidelser, er der løsninger tilgængelige, som kan hjælpe. Bærbare assistive enheder, såsom OrCam MyEye 2, kan sættes på dine briller og hjælpe dig med at læse tekster, identificere objekter, genkende velkendte ansigter, fortælle klokken og endda genkende farver.

Relaterede artikler

Øjenlidelser og symptomer 10 minutters læsning

Værd at vide om gammelmandssyn

Gammelsyn er en aldersbetinget langsynethed, der påvirker din evne til at se genstande på nært hold. Den opstår, fordi øjets linse mister sin elasticitet. Lær mere om øjenlidelsen, hvorfor den opstår, og hvad du kan gøre ved det.

Øjenlidelser og symptomer 15 minutters læsning

Værd at vide om aldersrelateret makuladegeneration (AMD)

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en gradvis ødelæggelse af centralsynet, som man bruger, når man ser ret frem for sig. Makula er en lille del af nethinden. Når vi bliver ældre, kan denne svækkes, hvilket påvirker synet.

Øjenlidelser og symptomer 12 minutters læsning

Værd at vide om langsynethed

Langsynethed eller hypermetropi indgår i en gruppe øjenlidelser, der skyldes såkaldte ”synsfejl”, som forårsager, at nære genstande forekommer slørede eller ude af fokus, hvorimod fjerne genstande fremstår skarpt og klart. Lær om årsagerne til disse fejl og om mulighederne for at korrigere dit syn.