Øjenlidelser og symptomer 2 minutters læsning

Hvorfor er dit syn tåget?

Del på

Det kan være bekymrende at opleve forandringer i synet. Hvis du lægger mærke til usædvanlige symptomer i dit syn, er det vigtigt at tage kontakt til en øjenlæge eller optiker. I mange tilfælde kan tåget syn være et tegn på en øjenlidelse. Desto tidligere du oplever forandringer, desto hurtige kan du få den rette behandling.

Tåget syn er sommetider forvekslet med slørret syn, men det er to forskellige ting. Slørret syn er et tab på skarphed og ting ses ude af fokus, men tåget syn opleves som at se igennem tåge, og objekter opleves mælkeagtige. Det kan ske for kun det ene øje eller begge.

hvad forårsager tåget syn?

Mange forskellige øjenlidelser kan være årsag til tåget syn. Hvis du oplever tåget syn, har du måske også symptomer, såsom dobbeltsyn, tørre eller rendende øjne, sensitivitet mod lys og rødme.

Den mest almindelige årsag til tåget syn er katarakt. Katarakt kommer af, at øjets linse gradvist bliver tåget, som kan forårsage synshæmning.

Under kataraktoperationer fjernes den tågede linse i øjet og erstattes med en ny. Det er en af de mest udførte operationer i Danmark.

En anden potentiel årsag til tåget syn er aldersrelateret makuladegeneration (AMD). Det er en lidelse, der påvirker centralsynet. Det kan sandsynligvis forårsage slørret syn, men i nogle tilfælde kan det forårsage tåget syn.

Ligeledes kan diabetisk retinopati, som er en kompliceret form af diabetes, også forårsage tåget syn. Det er p.g.a. skade på blodårerne omkring nethinden (retina) p.g.a. forhøjet blodsukker.

Find en optiker >

Symptomer på katarakt sammenlignet med et sundt øje

Skade på øjet

I de fleste tilfælde vil tåget syn gradvist blive værre med tiden. I nogle tilfælde kan det opleves pludseligt, som kan være p.g.a. svære årsager, inkl. øjenskade.

Du kan opleve tåget syn p.g.a. forandring eller skade på øjets hornhinde, inkl. infektion eller betændelse.

Siden tåget syn kan komme af mange forskellige årsager er det vigtigt, at du besøger din optiker, hvis du oplever forandring i dit syn. Typiske lidelser kan opdages ved et besøg hos optikeren, hvorefter du kan blive henvist til en øjnelæge.

Relaterede artikler

Øjenlidelser og symptomer 15 minutters læsning

Værd at vide om aldersrelateret makuladegeneration (AMD)

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en gradvis ødelæggelse af centralsynet, som man bruger, når man ser ret frem for sig. Makula er en lille del af nethinden. Når vi bliver ældre, kan denne svækkes, hvilket påvirker synet.

Øjenlidelser og symptomer 8 minutters læsning

Værd at vide om nærsynethed

Nærsynethed - også kaldet myopi - er en almindelig øjenlidelse, der opstår, når der er noget galt med formen af øjeæblet, hornhinden eller linsen, som får fjerntliggende genstande til at fremstå slørede eller ude af fokus. Læs mere om den udbredte synsforstyrrelse, og hvordan den kan behandles.

Øjenlidelser og symptomer 6 minutters læsning

Værd at vide om øjenbetændelse

Øjenbetændelse er en almindelig øjenlidelse, hvor bindehinden bliver betændt som en reaktion på eksterne påvirkninger, der gør den øm eller irriteret. Forstå om årsager, tegn og symptomer samt om mulige behandlinger i denne artikel.