Øjenlidelser og symptomer 6 minutters læsning

Værd at vide om øjenbetændelse

Del på

Øjenbetændelse er en almindelig øjenlidelse, hvor bindehinden bliver betændt som en reaktion på eksterne påvirkninger, der gør den øm eller irriteret. Læs om årsager, tegn og symptomer samt om mulige behandlinger i denne artikel.

Øjenbetændelse kan være begrænset til et enkelt øje, men efter flere timer har symptomerne som regel spredt sig til begge øjne.

Typer af øjenbetændelse

Der er tre hovedtyper af øjenbetændelse:

 • Smitsom: opstår som følge af en viral eller bakteriel infektion.
 • Allergisk: skyldes eksponering for et allergen, såsom pollen.
 • Irritation: kan forekomme, når et irriterende stof trænger ind i øjet.

Tegn og symptomer

De hyppigste symptomer på øjenbetændelse er:

-    Røde eller blodsprængte øjne – når blodkarrene i bindehinden bliver betændt.
-    Vandige øjne – når betændelsen får bindehindens tårekirtler til at blive ”overaktive”.

Smitsom øjenbetændelse kan også give følgende symptomer:

 • Dine øjne kan føles, som om de brænder.
 • Det kan føles, som om du har grus eller snavs i dine øjne.
 • Dine øjenvipper kan være dækket af en klistret belægning, især om morgenen.
 • Lymfeknuden foran dit øre kan blive hævet.
 • Du kan have udflåd af pus, hvis infektionen er bakteriel.
 • Du kan have en vandig udflåd, hvis infektionen er viral.

Hvis du har allergisk øjenbetændelse, kan du også opleve kløende øjne. Hvis du oplever øjensmerter, lysfølsomhed, stærkt blodsprængte øjne eller en synsforstyrrelse, kan dette skyldes en mere alvorlig øjenlidelse, såsom akut grøn stær, keratitis eller iritis.

Hvis det er tilfældet, skal du øjeblikkelig søge læge.

Komplikationer ved øjenbetændelse

Komplikationer ved øjenbetændelse afhænger af, om denne er af smitsom eller allergisk art.

Komplikationer ved smitsom øjenbetændelse

Bakteriel infektion kan forårsage en række komplikationer, især hos for tidligt fødte babyer. Disse kan omfatte:

 • Meningitis: når det beskyttende lag, der omgiver hjernen og rygmarven, inficeres.
 • Cellulitis: når et dybt vævs- og hudlag bliver inficeret, bliver overfladen øm.
 • Septicemia: når bakterier gør indtog i blodbanen og angriber kropsvæv.
 • Mellemørebetændelse med udflåd: når øret bliver inficeret. Det er normalt resultatet af en smitsom øjenbetændelse forårsaget af hæmophilus influenzae-bakterier. Omkring 1 ud af 4 børn rammes af mellemørebetændelse, men det er en kortvarig infektion.

Babyer op til 28 dage kan også lide af en farlig øjenbetændelse som følge af smitsom øjenbetændelse, hvilket kan føre til permanent øjenskade, hvis de ikke bliver behandlet. Børn med smitsom øjenbetændelse skal henvises til en specialist for at blive undersøgt og behandlet. Komplikationer hører dog til sjældenhederne, og de fleste nyfødte kommer sig fuldstændigt.

1 ud af 5 babyer risikerer også at få lungebetændelse på grund af smitsom øjenbetændelse forårsaget af klamydia. Lungebetændelse kan være meget farlig for små babyer og kan kræve hospitalspleje.

Visse former for øjenbetændelse kan resultere i punktatepitelkeratitis, en tilstand, der får hornhinden til at svulme op. Dette kan føre til:

 • Lysfølsomhed
 • Smerter eller gener i øjnene
 • I alvorlige tilfælde kan din hornhinde udvikle sår – og hvis de efterlader ar, kan dette forringe dit syn for altid.

Du skal søge lægehjælp, hvis du oplever mistænkelige symptomer, enten hos din praktiserende læge eller på skadestuen på nærmeste hospital.

Hvad skyldes øjenbetændelse?

De tre forskellige typer af øjenbetændelse kan have forskellige årsager:

Infektion – denne skyldes normalt en af tre følgende infektionstyper:

 • Bakteriel
 • Viral
 • Seksuelt overført – kan strække sig over flere måneder, hvis man ikke behandler rodårsagen, som f.eks. klamydia.

Følgende kan sætte dig i højere risiko for smitsom øjenbetændelse:

 • Diabetes
 • Infektion i dine øvre luftveje (dvs. en forkølelse)
 • En række af indsprøjtninger med kortikosteroider
 • At være ung eller gammel
 • Blefaritis (betændte øjenlåg)

Ovennævnte faktorer kan øge risikoen, fordi de kan føre til et svækket immunsystem. Også på overfyldte steder kan du være udsat for andres infektioner.

Allergener – allergisk øjenbetændelse findes i fire former:

 • Sæsonbestemt allergisk øjenbetændelse kan opstå som følge af pollenallergi og kan være almindelig blandt personer med andre allergier.
 • Flerårig allergisk øjenbetændelse kan være fremkaldt af støvmider eller flager af død dyrehud og kan være almindelig blandt personer med andre allergier.
 • Kontakt dermato-øjenbetændelse kan være forårsaget af make-up, øjendråber eller andre kemiske produkter, du kan være allergisk overfor.
 • Kæmpe-papillær øjenbetændelse kan skyldes stingene eller protesen brugt i øjenkirurgi. Der kan også være komplikationer ved brug af kontaktlinser. Ca. 1-5 % af brugere af bløde kontaktlinser og 1 % af brugere af hårde kontaktlinser siges at være ramt af kæmpe-papillær øjenbetændelse.

Allergisk øjenbetændelse kan fremkalde gentagne symptomer, hvis rodårsagen er pollen eller et andet allergen, som du regelmæssigt udsættes for. Dette kan skabe ubehag og irritation, men det vil sandsynligvis aldrig volde store problemer.

Irritation – der findes adskillige årsager til irritations øjenbetændelse, herunder:

 • Kemiske shampoo- og sæbeprodukter
 • Røg
 • Vand med klor (dvs. svømmebassiner)
 • Hud-, hår- og neglepartikler (f.eks. øjenvipper)

Sådan virker dine øjne: Bindehinden

Bindehinden er et tyndt lag celler, der beklæder den forreste del af øjeæblet og indersiden af øjenlåget. Den bidrager til produktionen af slim samt af nogle tårer, der smører øjet og dermed hjælper til at fjerne fremmedlegemer, der bliver fanget i øjnene.

Når du har øjenbetændelse, bliver det tynde lag irriteret, rødt og opsvulmet, mens tårekirtlerne går i overproduktion, hvilket gør dine øjne ømme og vandige.

Hvordan bliver øjenbetændelse diagnosticeret?

Øjenbetændelse kan normalt diagnosticeres af din praktiserende læge, når han eller hun undersøger dine øjne. Din praktiserende læge har brug for at høre om dine symptomer, og hvordan de startede, for at kunne diagnosticere hvilken type øjenbetændelse du lider af, og dermed hvilken behandling, der skal vælges.

Hvis du ikke reagerer på behandlingen, vil din praktiserende læge muligvis anbefale at foretage yderligere prøver. Et eksempel på dette er en swab-test: en lille prøve af slim fra dit øje sendes til et laboratorium, der så vil forsøge at finde årsagen til din øjenbetændelse og konjunktivitis og definere behandlingen.

Hvordan behandles øjenbetændelse?

De fleste typer øjenbetændelse har en tendens til at gå i sig selv inden for en eller to uger, ofte uden medicinsk behandling. Hvis der er behov for behandling, tilrådes øjendråber eller antibiotika normalt afhængigt af, hvilken type øjenbetændelse, du lider af.

Smitsom øjenbetændelse

De fleste tilfælde af øjenbetændelse burde gå over af sig selv inden for 1-2 ugers tid, uden behov for medicinsk behandling.

Ikke desto mindre er der mulighed for at lindre symptomerne hjemme:

 • Smørende øjendråber kan afhjælpe fornemmelsen af gene eller ømhed. De kan som regel fås i håndkøb på apoteket, men din læge udskriver dem muligvis til dig.
 • Smertestillende midler (som f.eks. Paracetamol) kan lette ømhed og influenza symptomer. De er tilgængelige i håndkøb på apoteket, men du skal kun tage dem, hvis det er medicinsk sikkert at gøre det.
 • Det kan hjælpe at undlade at bære kontaktlinser, indtil symptomerne forsvinder. Vent gerne med at tage dem i igen, da infektionen stadig kan være til stede, selvom du ingen symptomerne har

Hvis symptomerne varer i over to uger, kaldes det for vedvarende smitsom øjenbetændelse.

Bakteriel øjenbetændelse kan behandles med antibiotika, såsom chloramphenicol eller fusidinsyre, der normalt fås som øjendråber. Da øjenbetændelsen som regel aftager af sig selv, skal man kun ty til antibiotika, hvis infektionen er alvorlig.

Allergisk øjenbetændelse

Symptomerne på allergisk øjenbetændelse kan lindres ved at lægge et koldt kompres på dine øjne. Det kan også hjælpe ikke at gå med kontaktlinser, indtil symptomerne er væk, og du bør undgå at gnide øjnene eller udsætte dig for allergener (om muligt).

I tilfælde af sæsonbetinget eller flerårig allergisk øjenbetændelse kan din praktiserende læge eventuelt udskrive antihistaminer, kortikosteroider eller mastcellestabilisatorer.

Antihistaminer

Antihistaminer bruges til hurtig lindring af allergi. Når kroppen kommer i kontakt med et allergen, frigiver den histaminer, der fremkalder symptomerne på en allergisk reaktion. Antihistaminer forhindrer histaminerne i at virke, hvilket derved forhindrer symptomerne.

De kan administreres oralt (cetirizin, fexofenadin, loratadin) eller som øjendråber (azelastin, emedastin, ketotifen, Otrivine-Antistin). Nogle af behandlingerne er kun tilgængelige på recept, andre kan købes i håndkøb.

Nye antihistaminer bør ikke fremkalde døsighed, men de kan stadig godt give en følelse af sløvhed.

Kortikosteroider

I alvorlige tilfælde af allergisk øjenbetændelse kan din praktiserende læge ordinere kortikosteroider i form af creme, gel eller salve – men de gives sjældent, medmindre det er strengt nødvendigt.

Mastcellestabilisatorer

Din praktiserende læge kan også ordinere mastcellestabilisatorer – der i stedet for at give hurtig, kortvarig lindring, kontrollerer dine symptomer over en længere periode. Da der kan gå et par uger, før mastcellestabilisatorer har nogen mærkbar effekt, kan du få udskrevet antihistaminer til at tage samtidig. De ordineres ofte som øjendråber (lodoxamid, nedocromilnatrium, natriumcromoglicat).

Kæmpe-papillær øjenbetændelse

Denne type af øjenbetændelse skyldes typisk brug af kontaktlinser. Hvis du holder op med at bære linserne, vil symptomerne aftage. Hvis din kæmpe-papillære øjenbetændelse derimod er forårsaget af nylig øjenoperation, skal du tage på hospitalet for observation og behandling.

Irritations øjenbetændelse

Symptomerne på en irritations øjenbetændelse vil normalt forsvinde, når eksponeringen for det irriterende produkt ophører. I tilfælde, hvor et skadeligt produkt (f.eks. blegemiddel) er involveret, skal du dog på hospitalet for at få dine øjne skyllet med en saltopløsning.