Læsebriller

Læsebriller blev i første omgang introduceret som et alternativ til briller på recept, men det er vigtigt at forstå forskellen på de to typer briller. Det kan være fristende at snuppe et par billige generiske briller direkte fra hylden, men læsebriller er ikke altid den bedste løsning. Her kigger vi på, hvad læsebriller er, og hvordan de adskiller sig fra andre typer af brilleglas.

HVAD ER LÆSEBRILLER?

Læsebriller er en type briller, der er designet til læsning, men de beskrives ofte som ’one-size’. Det skyldes, at de ikke tager højde for din individuelle recept og i stedet tilbyder en generisk styrke til læsning.

Du kan som regel købe læsebriller direkte fra hylden, og du har sikkert set dem i supermarkederne.

HVEM HAR BRUG FOR LÆSEBRILLER?

Hvis du allerede bruger briller til dit afstandssyn, men du begynder at få problemer med at se ting tæt på, er du sandsynligvis ved at udvikle det, vi kalder gammelmandssyn. Det er noget, der sker naturligt, og de fleste mennesker over 40 oplever det. Gammelmandssyn kan få nogle mennesker til at købe læsebriller, så de har briller til både afstandssyn og læsesyn.

Alle har forskellige synsegenskaber, og desværre er læsebriller ikke personligt tilpasset dine individuelle synsbehov. Dette kan resultere i et behov for at flytte og justere læsebrillerne for at se klart eller simpelthen tage dem af.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ PROGRESSIVE BRILLEGLAS OG LÆSEBRILLER?

Læsebriller kan være en hjælp til at se ting tæt på, men de er ikke skræddersyede til dit personlige synsbehov. De har kun én styrke i brilleglasset, så hvis du også har brug for briller til dit afstandssyn, vil du være nødt til at bytte briller i løbet af dagen for at kunne se på forskellige afstande, hvilket øger risikoen for at forlægge eller glemme brillerne.

Progressive brilleglas kan være en hjælp i tre forskellige synszoner; på kort, lang og mellemlang afstand. Dette giver en sømløs synsoplevelse med ét par primære brilleglas. Progressive brilleglas har en gradvis overgang imellem styrker fra top til bund på glasset, så du dermed får flere korrektioner i ét glas.

Varilux, vores progressive brilleglas, er designet til at give et klart, skarpt syn til dine daglige behov, inklusive specifikke aktiviteter såsom bilkørsel og brug af digitale enheder.

➜ Varilux Brilleglas

Woman smiling wearing Varilux lenses reading tablet

KAN MAN KØRE BIL MED LÆSEBRILLER PÅ?

Læsebriller er designet til at hjælpe dig med at se ting tæt på klart med én styrke i hele brilleglasset, der korrigerer dit læsesyn. Hvis du har problemer med at se på afstand, vil læsebriller påvirke din evne til at se ting på afstand, når du sidder bag rattet.

Generelt er enkeltstyrke briller til læseafstand, herunder læsebriller, ikke egnet til bilkørsel. Du kan finde flere råd om briller til bilkørsel her.

➜ Varilux Road Pilot

Man wearing driving glasses whilst driving a car at night

KAN LÆSEBRILLER SKADE ØJNENE?

Læsebriller har altid samme styrke i begge brilleglas og kan ikke korrigere astigmatisme. Det betyder, at medmindre begge dine øjne har præcis samme recept, og du ikke har nogen astigmatisme, så vil læsebriller ikke være den perfekte løsning til korrektion af dit syn.

Læsebriller skader ikke dine øjne, men de kan give hovedpine eller overanstrengte øjne.

Hos en Essilor partneroptiker kan du opleve brilleglas, der er skræddersyet til netop dine øjne, din recept og dine ansigtsmål, så du får et klart syn uden problemer.

➜ Find en optiker

Woman suffering from eyestrain whilst working on laptop

Hvis du har brug for brilleglas til at korrigere et synsproblem, er det vigtigt at vælge de rigtige brilleglas til dine briller. Dit valg af brilleglasmateriale og -design kan påvirke faktorer såsom udseende, komfort, syn og sikkerhed. Der findes mange forskellige typer af materialer til brilleglas, der kan kombineres med yderligere egenskaber såsom coatninger, hvilket kan gøre det svært at vælge.

Der findes en række tynde og lette brilleglas, der kan forbedre dit syn og samtidig føles behagelige. Tynde og lette brilleglas kan være gode til dig, der har brug for en høj styrke, og de kan forbedre både udseendet af og komforten ved dine briller, hvilket gør dem til et rigtig godt valg til dine næste briller.